Jak postępować z tortem?
Nadszedł ten dzień, w którym odbieracie swoje zamówienie i w głowie rodzi się pytanie co dalej z tym tortem? Jak dowieźć go w całości? Jak należy go przechowywać? Ja powinno się go kroić?
Odpowiem Wam na te pytania, tworząc jednocześnie, krótką instrukcję postępowania z tortem.
Jak przewozić tort?
Nasze torty przy odbiorze pakowane są w pudełko z rączką. Pudełka są stabilne jednak dla bezpieczeństwa zawsze prosimy aby pudełko wraz z tortem trzymać od dołu. Niejednokrotnie tort jest ciężki głównie ze względu na dekoracje i w przypadku, gdyby urwała się rączka jest nie do odratowania.
Tort należy przewozić na płaskiej powierzchni. Może to być bagażnik samochodowy czy podłoga. Ważne jest jednak aby tort nie był położony pod skosem.
Jak przechowywać tort?
Tort przechowujemy w temperaturze chłodniczej ( od 3-5 stopni celcjusza). W okresach jesienno – zimowych może być to balkon jeśli mamy na nim temperaturę lodówkową. Tort najlepiej przechowywać w pudełku aby nie przeszedł zapachami z lodówki. Jeśli jednak nie macie to na miejsca to zadbajcie o to, aby nie było w niej produktów o intensywnym zapachu 🙂
Jak kroić tort?
Torty w masie cukrowej należy kroić od razu po wyjęciu z lodówki. Torty w kremie najlepiej wyjąc 20 minut przed krojeniem aby postały w temperaturze pokojowej.
Po pierwsze usuwamy wszystkie elementy dekoracyjne ( figurki, kwiaty żywe czy cukrowe lub inne dekoracje, które będą przeszkadzały przy krojeniu).
Po drugie przygotujcie ostry, długi nóż bez ząbków i szklankę w gorącą wodą. Tort należy kroić zaczynając ostrym czubkiem noża od jego środka, następnie lekko naciskając całą powierzchnią ruchem delikatnie posuwistym. Czynność tę powtarzamy przy każdym kawałku przy czym nóż należy przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby usunąć resztki tortu, które na nim zostały przy poprzednim krojeniu.
Czy wszystko na torcie jest jadalne?
Przy odbiorze tortu dostaje od Nas informacje dotyczącą elementów dekoracyjnych tortów. Figurki cukrowe są jadalne. Natomiast mogą zawierać elementy konstrukcyjne, które nie nadają się do spożycia np. wykałaczki, które są stabilizatorem elementów figurki. Niekiedy torty mają dekoracje zupełnie niejadalne np. toppery czy żywe kwiaty.