blog wpis1

Dlaczego nie wyceniamy tortów na kilogramy?

Kochani,

W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przybliżyć temat wyceny Naszych tortów.

Dla wielu z Was jest zaskoczeniem, że Nasze torty nie sprzedajemy na kilogramy, a ich cena zależy od ilości porcji i pracochłonności dekoracji, która stanie na Waszym torcie urodzinowym.

 

Dlaczego? Postaram się Wam to przybliżyć.

 

 

Środek środkowi nie równy

W praktyce oznacza to, że czekolada zawsze będzie cięższa od śmietany, tort bardziej nasączony będzie cięższy od tego mniej nasączonego i tym samym przy takiej samej średnicy tortów mamy zupełnie inną wagę.

 

Użyte składniki

W pracowni pracujemy tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach. Nie używamy półproduktów. Sam proces tworzenia tortów zaczynamy od wypieczenia biszkoptów, przygotowania konfitur, prażynek, które stanowią wnętrze tortu.

W naszych tortach niczego Wam nie żałujemy, dlatego są po prostu ciężkie i wysokie. Goły tort  bez dekoracji na 10 porcji potrafi ważyć prawie dwa kilogramy. W cukiernictwie przyjmuje się jako przelicznik 100gr na osobę. Podążając ta logiką wyżej wspomniany tort powinien wystarczyć na 20 porcji. U nas nadal jest to 10.

Dekoracja

Największy wpływ na cenę ma dekoracja a raczej pracochłonność jej wykonania, dlatego przed wyceną tortu uzgadniamy z Wami dekoracje. Najbardziej pracochłonne są do wykonania figurki, które wszystkie wykonywane są ręcznie.

Czas pracy wykonania figurki również jest inny, w związku z tym inna będzie cena tortu z z figurką misia, a inna z z figurką Elsy, która jest postacią ludzką i przygotowanie jej zajmuje kilka godzin.

Figurka a figurki

Wyobraźcie sobie, że zamawiacie tort na 10 porcji z jedną figurką misia i ten sam tort z 5 figurkami misiów. Czy sprawiedliwym byłoby gdybym postawiła oba torty na wadze i wyceniła tort wg kg? Raczej nie. Tort z 5 figurkami nadal będzie tortem na 10 porcji, a też tortem 4 razy bardziej pracochłonnym od tego pierwszego.

 

Dodatkowe dekoracje

Jeśli wejdziecie w galerię Naszych prac, zobaczycie, że torty dla dzieci oprócz głównej dekoracji w postaci figurki, mają też niejednokrotnie dekoracje dodatkowe w postaci  makaroników, lizaków bezowych, dodatkowych dekoracji z masy cukrowej,lizaków z izomaltu, czekoladek, donatów, pralin i mogłabym tak jeszcze wymieniać, ale dążę do tego, że są to ozdoby, które my musimy wykonać, upiec, ulepić i dlatego stanowią one dodatkowy koszt tortu.

 

Mam nadzieję, że ten wpis zobrazował Wam temat wyceny Naszych prac. I pytań „ ile za kilogram tortu ?” będzie coraz mniej 🙂

 

Serdecznie zapraszamy do kontaktu i zachęcamy do zapoznania się z poradnikiem weselnym!